top of page
  • Forfatterens bildeGry Øystese

Vulvodyni og smerter fra underlivet

På agendaen: Kvinner med smerter fra underlivet uten kjent årsak.


På fagspråk kalles det ofte provosert vestibulodyni (PVD) / vestibulitt eller vulvodyni. Smertene kan sitte rundt de ytre og indre kjønnsleppene, klitoris og inngangen til vagina. Disse områdene kaller vi for de ytre kjønnsorganer. Det er lite dokumentert kunnskap rundt årsakene til denne typen smerter, som kan gi både fysiske og psykiske konsekvenser. Erfaring og forskningsstudier tilsier at det kan være et sammensatt årsaksbilde.


Noen kvinner opplever smertene primært under samleie (kalt dyspareuni), mens andre kjenner smertene mer eller mindre hele tiden. Når vi har smerter er det lett for å bli anspent. Som alle andre muskler i kroppen kan musklene i underlivet også bli anspent, noe som lett skjer når man har smerter i underlivet. Og som kjent, kan muskelspenninger også være vonde. Dermed kan man komme inn i en ond sirkel, hvor smerter og spenninger går hånd i hånd.


Heldigvis er det blitt mer fokus på denne typen plager i de senere år men dessverre er det fortsatt leger og gynekologer som kan for lite om denne problematikken. Da er det godt at det har blitt opprettet en informasjonskanal på internett som heter www.vulva.no. Her finner man informasjon rettet både til «kvinnen i gaten» og til helsepersonell.


Det er flere kvinnelige spaltister som i senere tid har skrevet i aviser, blogger og på andre sosiale medier, hvor problematikken løftes frem. Ære være dere som hjelper andre ved å dele deres historier, det er både sterkt og modig.


Heldigvis så er vi en utsøkt gruppe med kvinnefysioterapeuter her i Norge som har en egen faggruppe i Norsk Fysioterapiforbund, vi har egne kurs og egne fagseminarer. I Bergen har vi til og med fått til en lokal faggruppe som møtes regelmessig. Underlivssmerter er et tema som blir mye belyst i disse foraene fordi vi ser at flere og flere kvinner tar kontakt med oss for å få hjelp til disse plagene. Vi får også tilbakemelding fra mange rammede kvinner at de blir bedre ved hjelp av fysioterapi. Det er kjekt å høre.


Jeg vil tørre å påstå at det er mange som kjenner på underlivssmerter uten å klare å ta tak i problemet. Heldigvis er det mulig å komme ut av den onde smerte-/spenningssirkelen. Ved å jobbe målrettet og helhetlig med bevisstgjøring av muskulatur, pust og avspenning og andre mer konkrete tiltak så kan mye endres.


Jeg heier på deg!
30 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page