top of page
  • Forfatterens bildeGry Øystese

Endometriose...!!!

Trolig har ca 10% av alle kvinner i fertil alder endometriose! Så hvorfor er det så lite kunnskap om denne tilstanden? Hvorfor er det en kamp for kvinner som sliter med endometrioseplager, å få stilt riktig diagnose? I gjennomsnitt tar det hele 7 år fra symtomene starter til endometriosediagnosen blir gitt.


Hva er endometriose?


Endometriose er en tilstand hos kvinner hvor slimhinnen i livmoren fortsetter å vokse utenfor livmoren, for eksempel i bukhulen, i urinblæren eller i endetarmen.


Endometriosen reagerer på hormonsvingninger på samme måte som slimhinnen i livmoren. Blødninger, arr, betennelse og cyster kan oppstå. Betennelse kan skade eggledere og eggstokkene. Dette gjør at ufrivllig barnløshet (infertilitet) kan oppstå. Vi ser at ca 1 av 3 sliter med å bli gravid. Naturligvis er dette en stor belastning for mange, som kommer i tillegg til annet ubehag som følger med diagnosen.


Symptomer


Symptomene begynner ofte hos jenter i puberteten, ved start på menstruasjon. Smertene følger ofte menstruasjonssyklus. Mange har sterke smerter under menstruasjonen. Andre har også smerter i premenstruell fase og hos noen starter smertene allerede ved eggløsning.


Smerter under samleie er et vanlig symptom. På fagspråk kalles dette for dyspareuni. Andre smertetilstander i bekkenets muskler og ledd kan oppstå. Fysikalsk behandling hos en kvinnehelsefysioterapeut kan hjelpe mot dette.


Andre sjeldnere symptomer kan være smerter under tissing, blod i urinen, blod fra endetarmsåpning og/eller smerter ved avføring. Mange sliter med å føle seg oppblåst i perioder.


Kvinnene blir ikke tatt på alvor


Som kvinnehelsefysioterapeut møter jeg kvinner med endometriose daglig i klinikken. Et fellestrekk for disse kvinnene er mental styrke. Jeg opplever de som sterke i form av at de har lært seg å leve med store smerter og de har gang på gang ikke blitt tatt på alvor i møte med helsevesenet. Dette er selvfølgelig ikke greit. Endometriose må løftes frem og belyses!

Vi i helsevesenet må lære om denne tilstanden. Vi må lytte til kvinnene som formidler sine høyst reelle plager, og vi må være takknemlige som får lov til å lære mer av de som har kjent plagene på kroppen.


Endometriose er en kvinnediagnose som det må forskes mer på. Vi må tørre å heve stemmen og si det høyt:


VI VIL HA MER FORSKNINGSFOKUS PÅ KVINNEDIAGNOSER!

- Fordi vi fortjener det!

12 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page