top of page
  • Forfatterens bildeGry Øystese

Den skjulte bekkenbunnssorgen

Oppdatert: 6. okt.

Gleden ved et nyoppdaget svangerskap. En svangerskap med glede og besvær men likevel et positivt mål der fremme. Skrekkblandet fryd i forkant av fødselen for en førstegangsfødende. Fødselen - Målet! Babylykke. Det gikk bra. Eller gjorde det det? Jo, ingen kan motsi at det gikk bra når barnet kom ut av mors mage sunt og friskt. «Alt vel med mor og barn» formidles hyppig ut til familie og venner.

Men er nå alt vel med mor? Hvordan opplevde hun egentlig fødselen? Og hvordan kjennes kroppen ut etterpå? For mange nybakte mødre kommer tiden etter fødselen som et sjokk. Barseltiden krever enormt av en nybakt mamma; Ammetilvenning og såre brystvorter, et blødende og sårt underliv i renselsesfasen og et bekken som gjerne er ubehagelig - til tross for forventningene om at bekkenplagene sikkert var borte etter fødselen.


I tillegg erfarer dessverre mange kvinner fødselsskader. Dette kan medføre et sjokk når de oppdager konsekvensene av at underlivet har blitt skadet. Overstrekk eller avrivning av muskelfibre, bindevev og leddbånd kan gjøre til at støtten i underlivet blir redusert. Jeg treffer daglig kvinner som lever med sorg etter å ha fått skader i underlivet etter fødsel. Mange er preget av vegring og skam. Den seksuelle lysten slukner ofte og det intime samlivet blir annerledes enn hva man hadde sett for seg.


For noen innebærer fødselsskaden at man mister kontroll på urin. Økt buktrykk i form av hosting, nysing, løfting eller andre fysiske aktiviteter kan medføre mindre eller større lekkasjer. Dessverre er det utrolig mange som lever med dette i åresvis uten å ta kontakt for å få hjelp!


Konsekvensene er ekstra tunge å ta innover seg for de som rammes av anal sphinkterskade, det vil si skade på endetarmens lukkemuskulatur. Symptomene kan være: Lekkasje av avføring og luft. Smerter ved avføring kan oppstå. Man kan oppleve brå og sterkt behov for avføring. Samt at man kan få smerter under samleie. Tilstanden er ofte svært sosialt belastende. Personer med denne typen lekkasje lever ofte i konstant frykt for at lukt skal kjennes i omgivelsene.


I andre tilfeller kan underlivsprolaps forekomme. Det skjer da et fremfall av urinblære, livmor eller tarm gjennom skjedeveggen. Dette kan ofte både sees i skjedeåpning eller kjennes med en finger. I tillegg kjennes ofte en tydelig trykk- og tyngdefølelse og opplevelse av at noe presser ned. Ikke alle har symptomer på dette men det kan være slitsomt og frustrerende for dem det gjelder.


Dette handler ikke om at man ikke er takknemlig for barnet eller at man ville gjort andre valg på veien. Dette handler om at det må være rom for å kunne snakke om sorgen over bekkenbunnssvikten som har oppstått. Dette må ikke være tabu. Det gjør det bare enda vanskeligere å leve med. Samtale med en kyndig fysioterapeut vil kunne gi rom for forståelse og bearbeiding av tunge følelser, samt hjelp til å finne håp og motivasjon til en god opptrening av bekkenbunnen. Grundig veiledning i styrkeøvelser for bekkenbunnen vil kunne legge til rette for rehabilitering og heldigvis er det gode prognoser for bedring!


23 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page