top of page
  • Forfatterens bildeGry Øystese

Myofascielle bekkenbunnssmerter

Daglig møter jeg pasienter som har utfordringer med smerter og symptomer fra underliv og bekkenområdet. En grundig anamnese (førstegangssamtale) og undersøkelse ligger til grunn for å kartlegge hva som kan være årsak til plagene. I noen tilfeller oppstår mistanke om at bekkenbunnsmuskulaturen kan ha et for høyt spenningsnivå. Noen ganger er det åpenbart, som ved vaginisme, hvor innføring av noe i skjeden er svært vanskelig - det er rett og slett for stramt og trangt. Andre ganger kan kvinnen tåle å både bruke tampong eller ha et samleie. Ved nærmere undersøkelse, hvor vi utfører en såkalt bekkenbunnspalpasjon, kan vi likevel ofte finne smertefull muskulatur.



Et smertefullt område i bekkenbunnen kan bestå av muskulatur som har for høy spenningsgrad. Noen ganger føles området litt stivere ved berøring. Ikke sjelden kan pasienten kjenne utstråling fra punktet når man trykker på det. Strålingen kan gå til et område som man vanligvis er smertepreget i.


Slike smertefulle, utstrålende punkter har tidligere ofte blitt kalt for triggerpunkt. Et nyere og mer riktig begrep er myofascielle spenninger. Myofasciene er muskelkjededrag som finnes i hele kroppen. De er ansvarlig for at de ulike musklene samarbeider, og at kraft kan overføres fra en kroppsdel til en annen.


Utløsende faktorer til myofascielle spenninger kan være muskulær anspenthet relatert til stress, buksmerter (IBS), tøffe fødsler, psykiske og fysiske traumer mot underlivet, funksjonsproblemer rundt tissing, avføring og/eller luftlekkasje, emosjonell belastning - samt en rekke andre årsaker.


Hos menn med myofascielle bekkensmerter kan smerter under ejakulasjon være tilfelle, og noen ganger er det også vanskelig å oppnå sædavgang. Smerter fra urinveiene kan også være vanlig.


Heldigvis har vi mulighet for å påvirke myofascielle spenninger, slik at det kommer økt blodsirkulasjon inn og muskulaturen kan få gjenvinne sin normale balanse igjen. Flere studier viser god effekt av myofasciell fysioterapibehandling i bekkenbunnen og/eller hjemmebehandling ved bruk av massasjestav (Anderson et al. 2006, Grinberg et al. 2019). Dette kan gi mindre symptomer som smerter og/eller nedsatt seksuell funksjon.


En innvendig bekkenbunns undersøkelse/-palpasjon kan man få utført hos en kvalifisert fysioterapeut med spesialkompetanse innen bekkenbunnsproblematikk. Undersøkelsen utføres vaginalt eller analt. Sammenlignet med en gynekologisk undersøkelse opplever mange denne som en “light versjon”, da det ikke benyttes undersøkelsesinstrumenter, men én eller to hanskekledde fingre til å kartlegge muskelvevet. Undersøkelsen tar som oftest rundt 5 minutter. Behandling av myofascielle spenninger i bekkenbunnen gjøres på samme måte, men da brukes det ofte litt lengre tid. Dette for å bearbeide muskelspenningene med ulike teknikker. Hos fysioterapeuten er samtykke, dialog og tillit essensielt for å oppnå en god behandlingsopplevelse- og -effekt.



Referanser:


Anderson et al. (2006) Sexual dysfunction in men with chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome: improvement after trigger point release and paradoxicaø relaxation training. DOI: 10.1016/j.juro.2006.06.010


Grinberg et al. (2019) How Does Myofascial Physical Therapy Attenuate Pain in Chronic Pelvic Pain Syndrome? DOI: doi.org/10.1155/2019/6091257




67 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page